Erfgoedhuis De Barrier wordt beheerd door Erfgoed Lommel vzw.

In een mooi historisch pand, het Barrierhuis, bewaren we uitgebreide en gevarieerde collecties uit het Lommelse verleden. We verzamelen er duizenden boeken en tijdschriften, foto’s en oude prentbriefkaarten, archiefstukken en documentatie, kranten en kaarten, doodsbrieven en bidprentjes.

Samen met vrijwilligers zet het personeel zich in om deze schat aan informatie over de geschiedenis van Lommel en bij uitbreiding Noord-Limburg te beheren en toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Daarbij zijn niet alleen het ordenen, inventariseren en registreren van de collecties van belang. We geven publicaties uit zoals ons tijdschrift ‘Te Lomelle op die Campine’, organiseren en werken mee aan lezingen, rondleidingen en tentoonstellingen; en we bieden ondersteuning door het oplossen van vragen, collegiaal samen te werken met andere diensten en het begeleiden van onderzoekers en studenten.

Al deze taken zouden nagenoeg onmogelijk zijn zonder een databank. Deze databank is voor iedereen toegankelijk. Ook jij kan er in zoeken. Het zal evenwel tijd kosten  om alle collecties volledig te ontsluiten. Meer uitleg over de verschillende collecties die worden bewaard in het Erfgoedhuis vind je hier: beeldbank, bibliotheek, archieven, familiekunde en objecten.

Wij adviseren je om jouw genealogische, historische en andere vragen per mail te stellen. In samenwerking met onze vrijwilligers van de werkgroep Familiekunde antwoorden we je zo vlug mogelijk of maken we een afspraak. Lees in dat geval zeker ons bezoekersreglement.

Wil je meehelpen als vrijwilliger of collecties in bewaring geven of onderzoeken?
Aarzel dan niet om contact op te nemen.

Lees zeker ook de veelgestelde vragen.

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×