Neem in Lommel een kijkje op een zeer grote prehistorische kampplaats van jagers-verzamelaars uit de ijstijd.
Of verdiep je in Beringen in de cultuur van de eerste boeren in de Kempen. 

Archeohuis De Kolonie is betrokken bij de organisatie van beide evenementen. 

LOMMEL 

Neem er deel aan Archeologiedagen op vrijdagnamiddag 24 mei en SCHRIJF JE NU IN.
Ontdek één van Europa’s grootste prehistorische sites, gevonden bij de Molse Nete, daterend uit het einde van de laatste ijstijd, zo’n 13.000 jaar geleden.

Sluit aan bij de begeleide rondleiding die start aan de Leyssensmolen (Katterijdijksken z/n in Lommel-Kattenbos) en wandel door een landschap vol geschiedenis. Leer hoe het landschap eruitzag, welke planten er groeiden en hoe de mensen dit gebied benutten. 

Eenmaal op de site, zie je archeologen aan het werk en ontdek je de geheimen van een actieve opgraving. Je leert over de activiteiten die er plaatsvonden en waarom deze locatie zo belangrijk was voor onze voorouders. 

Rondleidingen starten op vrijdag 24 mei 2024 om 13:00u en om 14:30u 

Startplaats: Katterijdijksken via Zandstraat – Lommel (aan de Leyssensmolen) (parkeergelegenheid bij Taverne De Vijf Linden en dan iets verder wandelen; de site is NIET bereikbaar per wagen!) 

Reservatie verplicht! SCHRIJF JE HIER IN.

Wil je graag al wat lezen over het onderzoek?
Klik dan HIER.

Bart Vanmontfort, Marjolein van der Waa, Koen Verbeeck, Shanah De Boeck, Ann Van Baelen, Mark Willems & Ferdi Geerts, 2022 (2023).  Landscape development and hunter-gatherer activity in Lommel Molse Nete (BE) during the Late Glacial and early Holocene. First results of an extensive survey.  Notae Praehistoricae, 42/2022: 133-144.

Bekijk ook de gratis rondleiding op izi.TRAVEL

BERINGEN 

Door de bouw van 13 woningen aan de straat Brouwershuis in Koersel, werd er in januari 2020 een vreemde archeologische vondst gedaan bestaande uit bijlen, schrabbers en aardewerk.
De aanwezige vondsten dateren uit een fase van de Michelsbergcultuur (het 1ste kwart van het 4de millennium voor Christus). Deze vondsten leverden nieuwe informatie op over de leefcultuur van de eerste boeren in de Kempen uit het neolithicum. 

Onder de titel ‘Graven in de tijd – Oude ambachten, nieuwe ontdekkingen – Een 6.000 jaar oude gereedschapskist in Koersel’ organiseert de Stad Beringen in samenwerking met een aantal partners waaronder Archeohuis De Kolonie een aantal activiteiten: 

  • Op vrijdagavond 24 mei om 19.30u zijn er in de stedelijke bib lezingen door prof. dr. Bart Vanmontfort (KU Leuven) en dr. Dries Cnuts en dr. Sonja Tomasso (U Liège). Na de lezingen opent een tentoonstelling over de archeologische vondsten gedaan in de straat Brouwershuis in Koersel.
    Meer informatie vind je hier en INSCHRIJVEN is verplicht: https://www.beringen.be/archeologiedagen 
  • Op zaterdagvoormiddag 25 mei wordt tijdens een workshop door onderzoekers van Traceolab van de Luikse Universiteit het neolithicum tot leven gewekt: een praktische duik in de prehistorie. De onderzoekers maken prehistorische werktuigen en daarna kunnen de bezoekers de werktuigen zelf monteren en ermee aan de slag gaan. Een eerste workshop start om 10u en een tweede om 11u..
    Meer informatie vind je hier en INSCHRIJVEN is verplicht: https://www.beringen.be/archeologiedagen 
  • Families met kleuters kunnen op woensdagnamiddag 29 mei om 15u in de bib van Beringen terecht. Na een voorleessessie uit het boek ‘Emma en Otis vinden een muntje’, kan je samen met je kleuter genieten van de non-verbale voorstelling ‘ZOEK’ (de Wenkbrauwerij). Twee vrolijke figuren en hun hond ‘Botje’ vinden toevallig een vreemd object en komen zo terecht in de wereld van de archeologie.
    Meer informatie vind je hier en inschrijven is niet verplicht: https://www.beringen.be/archeologiedagen 

Wil je graag al wat lezen over het onderzoek?
Klik dan HIER.

Geerts F., Claesen J., Van Genechten B. & Bouckaert K., 2021.  De inhoud van een gereedschapskist? Een midden-neolithische depotvondst te Koersel, (Beringen, prov. Limburg, BE).  Notae Praehistoricae, 41/2021 : 147-158.

 

Uw browser is verouderd

Update uw browser voor een optimale weergave. Nu updaten

×