Pankenpedia: Johan Biemans ontsluit Kempense historie
Meester Panken heeft Bergeijk op een bijzondere manier op de kaart gezet. Naast pionier van de Brabantse archeologie, was hij vooral een breed geïnteresseerde geschiedvorser die door zijn talrijke manuscripten voor velen een onuitputtelijke bron werd voor verder onderzoek. Hij was een aantal jaren onderwijzer in Westerhoven, maar woonde de meeste jaren van zijn leven in Bergeijk. Panken was de eerste die een lijvig boek schreef over de geschiedenis van Bergeijk. Zijn Beschrijving van Bergeik, uitgave van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, anno 1900 is een meesterwerk.
Johan Biemans heeft de handschriften van Peter Norbertus Panken (1819-1904) gedigitaliseerd, geredigeerd en deels gepubliceerd voor de Vriendenkring van het Eicha Museum in Bergeijk, nu: de Vriendenkring Cultuurhuis Bergeijk.
De volgende manuscripten zijn als doorzoekbaar pdf-bestand beschikbaar: Geschiedenis van Bergeik, Borkel en Schaft, Casteren, Dommelen, Eersel, Hapert, Hoogeloon, Knegsel, Luiksgestel, Netersel, Riethoven, Vessem, Westerhoven en Wintelre. Verder de Geschiedenis van Noordbrabant, De Gilden in Brabant, Kempensch taaleigen en Idioticon II (het vervolg op Kempensch taaleigen dat ook wel ‘het Bergeijks woordenboek van Panken’ wordt genoemd). Met een knipoog naar Wikipedia noemt Johan dit zijn ‘Pankenpedia’. Deze werken van Panken – gebaseerd op historische bronnen en de overlevering – vormen een culturele oergids, niet alleen voor Bergeijk, maar voor de wijde Kempenregio. Verdiep je in zijn intellectuele nalatenschap, en je leert ‘het oude Kempenland’ kennen.
Ga zeker eens kijken op de website van Johan door in het menu links te klikken op ‘Panken manuscripten’. De bestanden zijn doorzoekbaar op genoemde website met de toetsenbordcombinatie Ctrl + f. Met medewerking en dank aan zijn zoon Paul Biemans die alle bestanden online doorzoekbaar heeft gemaakt.
