Beheersplan Groote Hoef
Als je goed voor je erfgoed wil zorgen is het nuttig om een visie op lange termijn te ontwikkelen. Een plan dat bepaalt hoe het erfgoed de volgende 24 jaren best wordt beheerd, is hiervoor een aangewezen instrument. De Stad Lommel heeft als (mede-)eigenaar dergelijke door het Agentschap Onroerend Erfgoed goedgekeurde beheersplannen al voor de Grote Watering in de Kolonie, het marktplein in het Dorp, het Mariapark in Werkplaatsen, en de Lommelse kerktoren (samen met de Sint-Pietersbandenkerk).
De Groote Hoef ontbrak tot voor kort in dit lijstje. Schepen van Erfgoed en voorzitter van Erfgoed Lommel, Karel Wieërs, meldt nu dat het beheersplan voor de Groote Hoef recent werd goedgekeurd door het Agentschap Onroerend Erfgoed. Dit beheersplan geldt zowel voor de gebouwde monumenten (woonstalhuis, schuur en schaapskooi) als voor het cultuurhistorische landschap. Deze laatmiddeleeuwse landbouwuitbating is een belangrijk onderdeel van de Lommelse geschiedenis en verdient ten volle een uitstekende erfgoedzorg. De oudste gebouwde sporen zoals de dubbele haard in het woonstalhuis gaan terug tot rond 1500. De overkragende oostgevel in vakwerkbouw is uniek in de Kempen.
De Stad Lommel wil inzetten op een voor iedereen toegankelijke en bloeiende horeca-uitbating op het domein met respect voor het belangrijke erfgoed en de woonbuurt. De goed beheerde erfgoedelementen zouden op een creatieve manier de uitbating van het domein kunnen versterken. Het beheersplan werd opgesteld door het architectenbureau Architectuurdepot uit Maasmechelen in nauwe samenwerking met Erfgoed Lommel en de Stad Lommel. Schepen Karel Wieërs stelt dat op basis van dit beheersplan het nieuwe gemeentebestuur volgend jaar in overleg met de uitbater en alle andere actoren aan de slag kan gaan om de Groote Hoef nog attractiever te maken.